Aswan & High Dam

gallery/2002 egypte - aswan - high dam (small)
gallery/2002 egypte - high dam (small)
gallery/2002 egypte - high dam (3) (small)
gallery/2002 egypte - high dam (2) (small)
gallery/2002 egypte - vlucht cairo naar aswan - stuwmeer (small)
gallery/2002 egypte - abu simbel airport (small)

Aswan was in de gloriedagen de zuidelijke landsgrens van Oud Egypte. Hier bevonden zich de steengroeven waar het materiaal voor de oblisken en piramiden gedolven werd. Terwijl we ons al afvragen hoe die enorme rotsblokken in die tijd gestapeld konden worden, dringt zich ook de vraag op hoe die rotsblokken de afstand tussen Aswan en Gizeh hebben afgelegd. Aswan is een van de heetste, zonnigste en droogste plaatsen ter wereld met een constant gemiddelde temperatuur in de zomer van boven de 40 °C.

Om de jaarlijkse overstromingen van de Nijl - die zorgden voor vruchtbare grond maar ook voor veel vernielingen -  onder controle te krijgen, zijn er twee dammen gebouwd die leidden tot de vorming van het Nassermeer dat ongeveer 169.000 millioen m³ water bevat. De nieuwe Hoge Aswandam is gebouwd in 1970 en de oudere Lage Aswandam dateert uit 1902.

Aswan is onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de Tempels van Abu Simbel (per vliegtuig) en de Tempel van Philea (per boot).

Duizenden mensen hebben het gebied moeten verlaten en ook de Tempels van Abu Simbel en de Tempel van Philae moesten verplaatst worden.