Cairo - Egyptisch Museum

gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum (3) (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum (4) (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum (5) (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum (7) (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - bedienden (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - familie dwerg (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - hatshepsoet (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - opslag ingewanden (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - opvouwbare stoel (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - tut (2) (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - tut (3) (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - tut (5) (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - tut ingewanden (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - tut troon (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - tut (small)

Papyrus, Kalender & Kleuren

gallery/2002 egypte - papyrus (1) (small)
gallery/2002 egypte - papyrus (2) (small)
gallery/2002 egypte - papyrus (3) (small)
gallery/2002 egypte - papyrus (4) (small)

Het was shockerend om te zien hoe Egypte met zijn fantastische kunstschatten omgaat; het museum was slecht onderhouden, vies en stoffig. Er was geen enkele klimaatbeheersing wat betekent dat het binnen mogelijk nog warmer was dan buiten. Desondanks was het bezoek zeer de moeite waard; zeker bij het zien van de schatten uit het graf van Tut-ankh-Amun.

Tut-ankh-Amun

Papyrus is papier gemaakt van de stengels van de papyrusplant die wij nu nog wel eens in vijvers tegenkomen. De beschreven papyrus werd meestentijds bewaard als een papyrusrol. Later in de geschiedenis werden vellen van de rollen gesneden en dan samengevoegd; hieruit komt de moderne boekvorm, de codex, vandaan. De oude Egyptenaren zijn ongeveer 5000 jaar geleden met het gebruik van papyrus gestart; ook als rieten boten, matten, touw, sandalen en manden.

Voor Koning Tut zijn 413 beeldjes van bedienden het graf mee ingegaan zodat zij hem konden bedienen na zijn wederopstanding. Het aantal bedienden is bepaald door optelling van dagen (365), maanden (12) en weken (10).

gallery/ankh (small)

De ankh staat voor het eeuwige leven en wordt vaak afgebeeld in de buurt of in de handen van de farao's. Het opnemen in zijn naam, heeft Tut-ankh-Amun niet veel geholpen.

"Er is niets nieuws onder de zon."

In het graf van Koning Tut werden een opvouwbare stoel (rechts), een campingbedje met scharnieren en gevlochten bedbodems aangetroffen.

Familie waarvan vader leed aan dwerggroei. Bij beelden zijn mannen altijd in rood afgebeeld (door werken buitenshuis) en de vrouwen in wit of geel (werken binnenshuis). Kinderen worden naakt afgebeeld en met de vingers in de mond. Dit beeld is 4500 jaar oud.

Hatshepsut (3400 jaar oud). De tweede vrouwelijke farao; zij kleedde zich als man en liet zich ook zo afbeelden. De door haar gebouwde graftempel bevindt zich in Thebe.

Rohatoop en zijn vrouw prinses en latere Koningin Nefertiti

gallery/pijl links
gallery/pijl rechts
gallery/pijl boven

De ingewanden van de oude Egyptenaren werden verwijderd voor het balsemen van het lichaam. Men plaatste de nieren, darmen, longen en overige ingewanden in vier aparte canopen (grafvazen) die de vier zonen van Horus voorstellen en op een vooraf bepaalde plaats in de buurt van de sarcofaag meegaan in het graf omdat de overledene ze weer nodig zou hebben bij de wederopstanding. Het hart blijft in het lichaam aangezien het een belangrijke rol speelt bij het 'laatste oordeel' waarbij door de goden wordt vastgesteld of de farao wel wedergeboren mag worden: het hart wordt gewogen en moet lichter zijn dan een veer. Wij hebben een mini-uitvoering van deze urnen (uiteraard leeg) als souvenir meegenomen.

gallery/2002 egypte - grafurn - man lever zuid (small)
gallery/2002 egypte - grafurn - jakhals maag oost (small)
gallery/2002 egypte - grafurn - havik darmen west (small)
gallery/2002 egypte - grafurn - baviaan longen noord (small)

Tussen zijn 10e en 12e  aanbad Tut de god Atun en heette daarom Tut-ankh-Atun. Vanaf zijn 12e aabad hij de god Amun en veranderende derhalve zijn naam in Tut-ankh-Amun.

Tut's canopen.

Inspirerende halssieraden

gallery/2017 kralenwerk - toetanchamon (small)

Slechts een deel van de voorwerpen in zijn graf zijn gedurende zijn leven gemaakt, zoals de gewoonte was. Een groot deel, waarvan de grafcrypte als belangrijkste, is gemaakt na het overlijden in de 70 dagen die nodig zijn om het lichaam te balsemen. Het graf zelf was oorspronkelijk bedoeld voor een ander en bevindt zich in het Dal der Koningen.

Tut-ankh-Amun was in zijn tijd geen belangrijke koning. Hij is ingetrouwd; zijn vader is niet bekend. Koning Tut kwam op zijn 10e jaar op de troon en overleed rond zijn 18e levensjaar (er zijn nog steeds discussies gaande omtrent de oorzaak van zijn vroegtijdig overlijden).

De oude Egyptenaren werkten met een kalender die 365 dagen besloeg: 360 normale dagen, verdeeld over 12 maanden en 36 weken van 10 dagen; daarnaast waren er nog 5 feestdagen die aan het einde van het jaar werden geteld.

De kleur blauw was voor de oude Egyptenaren de kleur van het leven, de hemel, water. Geel daarentegen was de kleur van de dood, de woestijn, het zand.

gallery/tabel grafurnen (small)