Hatshepsut, Kolossen van Memnon, Ramesseum

gallery/2002 egypte - tempel van hatshepsut (small)
gallery/2002 egypte - tempel van hatshepsut (4) (small)
gallery/2002 egypte - tempel van hatshepsut (3) (small)
gallery/2002 egypte - tempel van hatshepsut (2) (small)

Hatshepsut

Kolossen van Memnon

Ramesseum

gallery/2002 egypte - kolossen van memnon (small)
gallery/2002 egypte - kolossen van memnon (2) (small)
gallery/2002 egypte - ramesseum (small)
gallery/2002 egypte - ramesseum (3) (small)
gallery/2002 egypte - ramesseum (2) (small)
gallery/2002 egypte - cairo - egyptisch museum - hatshepsoet (small)

Hatshepsut (beeld van 3400 jaar oud wat zich bevindt in het Egyptisch Museum). De tweede vrouwelijke faraoj kleedde zich als man en liet zich ook zo afbeelden.

Hatshepsut was de tweede, historisch bevestigde, vrouwelijke farao. Hatshepsut besteeg de Egyptische troon in 1478 v.Chr. Meerdere auteurs hebben haar een regeringsperiode van ongeveer 21 jaar toegedicht. Tijdens haar regeerperiode is voor het eerst een poging beschreven om niet inheemse bomen te planten. Ook als eerste heeft zij verkoolde wierook gemalen en gebruikt als kohl eyeliner. Veel delen van de Tempel van Karnak werden door haar gebouwd. Het meesterwerk van Hatshepsut's bouwprojecten is haar eigen graftempel, gebouwd vlak bij de ingang naar wat wij nu de Vallei der Koningen noemen.

De Kolossen van Memnon zijn twee enorme standbeelden van Farao Amenhotep III. 

Deze standbeelden bewaakten de ingang van de Amenhotep's dodentempel..

Het Ramesseum was de tempel die door Ramses II was opgetrokken op de westoever van de Nijl vlak bij de stad Luxor. De tempel was één van de 'kastelen van miljoenen jaren' en diende voor de cultus van de farao en Amon.

Van de tempel is nauwelijks iets overgebleven. Hij was te dicht bij de Nijl gebouwd en kwam steeds weer bij de jaarlijkse overstromingen  onder water te staan. Het water heeft geleidelijk de funderingen ondermijnd.