Tempel van Luxor

De Tempel van Luxor is een van de belangrijkste tempels uit het Oude Egypte. De tempel is ongeveer 242 meter lang en is daarmee een van de grootste. De tempel is rond 1400 BC opgericht door Amenhotep III die de tempel bouwde op vroegere restanten van een tempel die door Hatshepsut was gebouwd. Bij het bouwen werd door de oude Egyptenaren vaak een techniek gebruikt waardoor illusies werden gecreëerd (denk aan de manier waarop Chefren zijn piramide groter deed lijken dan die van zijn vader) en ook bij de Tempel van Luxor werd deze techniek toegepast: de oorspronkelijk twee obelisken die naast de ingang stonden waren niet even groot, maar creëerden de illusie dat dit wèl het geval was.

De massieve Eerste Pyloon. Een pyloon (twee muren met daartussen een toegang) heeft meestal holle muren.

De tweede obelisk (je ziet nog het lege voetstuk) werd in 1833 ceadeau gedaan aan Frankrijk. Het duurde 3 jaar om de Obelisk op de Place de la Concorde in het centrum van Parijs te plaatsen.

De tweede obelisk in Parijs.

De islamitische Abu El-Haggag Moskee is gebouwd als heilige plaats ter ere van de moslimheilige Abul Haggag in the 13e eeuw v.Chr. op een plek waar eerder een Christelijke kerk was gebouwd bovenop de resten van de Egyptische Tempel van Luxor. De ingang naar de moskee bevindt zich op 12 meter hoog.

Bij restauratie van de historische moskee na een brand in 2007, werden resten aangetroffen - binnen de muren van de moskee - van een tempel die dateerde uit de regeerperiode van farao Ramses II.

Waarom deze ontdekking zeer waarschijnlijk minder goed viel bij de religieuze leiders is te lezen in het artikel van de National Geographic