Naaldkunst

Lossen, vasten, stokjes, halve stokjes, enkele stokjes, dubbele stokjes, picootjes - de ingrediënten voor elk haakwerk. En als je dat combineert met tellen, dan groeien de werkjes soms verbluffend snel onder je handen.

Met naald en draad is er heel veel mogelijk: borduren, breien, haken, kralen rijgen en naaien om er maar een paar te noemen. En allemaal even leuk om te doen met totaal andere resultaten. Op verzoek geef ik workshops in haken en kralenwerk.

Haken

Breien

Naaien

Borduren

Hier zie je de start van wat een drieluik moet worden met daarop bomen met bladeren in herfstkleuren en een stam gemaakt van de bast van de plataan. De bladeren worden nagemaakt met een Franse knoop (zie video). Een leuke klus voor de winterdag.

Breien wordt gedefinieerd als een methode waarbij een draad zo wordt gemanipuleerd dat er een stuk textiel ontstaat dat tot kledingstuk kan worden gevormd. Bij breien worden er meerdere lussen gemaakt met het draad, steken genaamd, die naast elkaar staan.

 

Een lange omschrijving voor een woord dat eigelijk geen uitleg nodig heeft. En breien resulteert niet altijd in een veel te ruim zittende trui, zoals de foto links laat zien.Ik heb momenteel geen breiwerk onderhanden.

Wil je zelf aan de slag en ben je even vergeten hoe het ook al weer gaat... rechts een link naar een goed instructiefilmpje.

Naaien kan maar hoeft niet altijd te betekenen dat je plaatsneemt achter een naaimachine. Naaien wordt immers gedefinieerd als een techniek waarbij door steken met naald en draad iets wordt vastgemaakt of bevestigd. Dit ambacht bestaat al sinds het Paleoliticum   (= oude steentijd - van 2,6 miljoen jaar geleden tot 12.000 jaar geleden). De naalden werden eerst gemaakt van doornen en vervolgens van beensplinters, waarna de bronzen en later de metalen naalden volgden.

 

Als we toch even in de geschiedenis duiken, dan blijkt dat de eerste poging tot ontwikkelen van een naaimachine al ondernomen is in 1790. Het heeft echter nog tot het midden van de daarop volgende eeuw geduurd voordat er ook voor huiselijk gebruik een bruikbare machine werd ontwikkeld - als in 1830 Barthélemy Thimonnier, een Parijse kleermaker, patent aanvraagt op een naaimachine waarmee met één draad gestikt werd. De Amerikaan Elias Howe ontvangt in 1846 patent op een naaimachine die met twee draden een kettingsteek produceert, waarbij de ene draad uit een spoel komt en de ander door een naald wordt gevoerd (alle naaimachines werken hedentendage nog steeds op deze manier). Helaas wil niemand in Howe's machine investeren. Howe verblijft een korte tijd in Engeland en ontdekt bij terugkomst in de USA dat anderen met zijn uitvinding aan de haal zijn gegaan, waaronder Isaäc Merritt Singer die de machine heeft verbeterd. De naam Singer was inmiddels bekender dan die van Howe. Er wordt geprocedeerd en Howe wordt in het gelijk gesteld en krijgt een aandeel in de winst van Singer.

In de 20er jaren van de vorige eeuw vond er een grote verandering plaats in de wijze waarop vrouwen zich kleedden. Prachtige stoffen werden gecombineerd met versieringen met veel oog voor detail zoals te zien is op Special: 20s the Jazz Age

Eerst breien en toen haken. In die volgorde is mij de liefde voor het handwerken bijgebracht door mijn moeder op zeer jonge leeftijd. En jong geleerd, oud gedaan.... ik heb het haken weer her-ontdekt toen het plan geboren werd om een lange loper te maken voor op de tuintafel (details op Onderhanden Projecten / Tafelloper).

 

Maar haken leent zich ook voor het versieren en langer maken van bijvoorbeeld te korte korte broeken. Of voor het maken van een Nijntje knuffeldoekje of een knuffel zoals Coby Kip.

 

Ik maak kleedjes en knuffels op verzoek, geef haakworkshops en deel graag mijn patronen - laat maar horen wat je nodig hebt via ybms@yvonbus.nl. Ook zijn een aantal van de getoonde werkjes te koop - beweeg je muis over de afbeelding voor meer details zoals formaat, prijs, materiaal.

 

Diameter: 102 cm

Diameter: 110 cm

Formaat: 120 x 62 cm