Nederland

Nederland, mijn land.

De natuur is afwisselend, mopperen is ons volksvermaak en tegelijkertijd zijn we niet alleen de langste maar ook de gelukkigste mensen ter wereld. En dan zijn ook nog de koeien lief. Wat valt er meer te wensen?

Nederland - Steden

Nederland - Waterland

Nederland - Bouwwerken

Nederland - Musea

In meeste gevallen zijn mijn bezoek aan Nederlandse musea te vangen onder één van de andere onderwerpen maar er zijn uitzonderingen waarbij het tentoongestelde een 'zijsprongetje' de moeite waard maakt. Maar vaak zijn ook die uitstapjes wel ergens aan te linken. Neem bijvoorbeeld de kleding uit de 20-er jaren van de vorige eeuw met hiërogliefen als thema.

Zoals ieder land heeft ook Nederland heel veel historische steden om te bekijken. Sommige daarvan zijn bezocht in het kader van Nederland Waterland of Nederlandse Constructies.  Maar in het hoofdstuk 'Nederland - Steden' wordt de hoofdrol gespeeld door de zes steden waar ik in Nederland gewoond: Medemblik, Deventer, Warnsveld (Zutphen), Haarlem, Amsterdam en Lelystad. Voor mij ook een reis door veel jeugdherinneringen.

De bekende gevels van de grachtenhuizen in Amsterdam, de grote hoeveelheid Nederlandse kastelen en paleizen en natuurlijk de verscheidenheid aan (water)molens zijn de bouwwerken die Nederland maken zoals we het allemaal kennen. Maar hoeveel verschillende gevels zijn er ook al weer en waarom heet een bovenkruier een bovenkruier? Verfris je geheugen in dit deel van de website.

Nederland heeft geleerd te leven met het water en er het maximale uit te halen. Toen de vijand nog te voet kwam, werden in de Middeleeuwen dijken doorgestoken om de invasie moeilijk en het liefst onmogelijk te maken. Veel land is gewonnen op het water zodat de groeiende bevolking woonruimte zou krijgen. Baggeren doen we wereldwijd als de beste en we spelen een rol in de het tegen een tweede Catrina beveiligen van New Orleans en het creëren van eilanden voor de kunst van Dubai.

Nederland - een eerste kennismaking

Nederland heeft een rijk verleden door onze overzeese veroveringen, in zowel fysieke als overdrachtelijke zin zoals via muziek (André Rieu), schilderijen (Vincent van Gogh) of sport (Johan Cruijff). De introductie neemt je door onze 12 provinciën, geeft een stukje historie over ons land en zijn producten (tulpen, kaas en klompen) met een bloemlezing over bekende landgenoten. Daarnaast wordt de verbondenheid met België en Engeland toegelicht. De introductie is een goede plaats om te starten: misschien leer je nog iets nieuws of krijg je ideeën voor een dagje uit. Laat het me vooral weten als je wordt geïnspireerd.

De koeien komen terug op veel van onze producten, zoals de keramische tegels uit Friesland of het Delfts blauw.