Thebe

Tempel van Karnak

Vallei der Koningen & Vallei der Koninginnen

Hatshepsut, Memnon & Ramesseum

 

gallery/2002 egypte - entreekaart tempel hatshepsut (small)
gallery/2002 egypte - entreekaart valley of kings (small)
gallery/2002 egypte - entreekaart tempel luxor (small)

Tempel van Luxor

gallery/2002 egypte - entreekaart karnak (small)
gallery/map thebe

Thebe werd in het oude Egypte Waset genoemd en ligt ten oosten van de Nijl ongeveer 800 kilometer ten zuiden van de Middellandse Zee en staat tegenwoordig bekend als Luxor. Binnen Luxor zijn de ruïnes van Thebe te vinden. Thebe heeft een roerige geschiedenis gekend door afwisselend wel en niet de hoofdstuk van Egypte te zijn. Gedurende ruim twee eeuwen vanaf 1550 v.Chr. was Thebe de machtigste stad ter wereld. Maar ook in periode dat Thebe niet de hoofdstad van Egypte was, bleef Thebe tot laat in de oudheid een belangrijke stad, voornamelijk vanwege de aanwezigheid van het heiligdom van de Egyptische oppergod Amon-Ra te Karnak.

Hatshepsut was de tweede vrouwelijke farao en besteeg de troon van Egypte in 1478 v.Chr. Haar graftempel is vlak bij de ingang van de Vallei der Koningen gebouwd. De Kolossen van Memnon bewaakten indertijd de ingang naar de graftempel van Amonhotep III, waar nauwelijks meer iets van is terug te vinden. Het Ramesseum is de graftempel van Ramses II.

Een tempel zonder weerga. Ongeveer dertig farao's hebben aan de bouw een bijdrage geleverd waardoor het een ongekende omvang van 123 ha heeft bereikt. Van de Tempel van Karnak is zoveel bewaard gebleven dat alles te bewonderen is: obelisken, prachtige dromen, enorme beelden en een zuilenhal met maar liefst 134 pilaren met een hoogte van 15 meter. Karnak is verreweg mijn favoriete tempel.

Het Dal der Koningen is gedurende een periode van 500 jaar gebruikt voor farao's en edelen. Tot op heden zijn er 62 graftombes ontdekt, maar het is niet uitgesloten dat nog meer ontdekkingen volgen. Een beperkt aantal tombes kunnen worden bezocht; iedere zes jaar zijn dat andere tombes. Omdat zonlicht geen toegang heeft tot de grafkamers zijn de kleuren van de muurschilderingen nog prachtig.

De Tempel van Luxor was met Karnak verbonden door een  drome geflankeerd door sfinxen. Dit is de enige plaats ter wereld waar - binnen de muren van een Egyptische tempel en gebouwd op de plaats van een voormalige Christelijke kerk - zich een Islamitische moskee bevindt met binnen haar muren restanten van een Egyptisch heiligdom met afbeeldingen van dieren en mensen.