Afrika

Egypte

Tunesië

Zuid-Afrika

Afrika is qua oppervlakte het op een na grootste continent op de aarde. Alleen Azië is groter. Het beslaat zo'n 30.244.050 vierkante kilometer (vasteland en eilanden samen), wat 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde is. Er wonen meer dan 1 miljard mensen, wat ongeveer een zevende van de wereldbevolking is. Afrika bestaat uit 54 onafhankelijke staten en 11 niet-onafhankelijke gebieden. Onze bezoeken aan dit werelddeel hebben zich tot op heden beperkt tot de rijke en vruchtbare noordkust. Zuid-Afrika hopen we binnen afzienbare tijd ook te bezoeken.

Het oude Egypte heeft mij altijd geïntrigeerd. (Er ligt nog ergens een borduurwerkje van het dodenmasker van Tut-ankh-Amun en ook een van mijn kralenprojecten is hierop gebaseerd.) Tijdens ons bezoek in 2002 hebben we alle verplichte attracties bezocht: de piramiden van Gizeh, Abu Simbel, Luxor, Karnak, Vallei der Koningen en meer.

Tunesië is een republiek in Noord-Afrika, grenzend aan Algerije en Libië, gelegen aan de Middellandse Zee.

Wij hebben Tunesië in 1986 bezocht en kijken nog steeds met gemengde gevoelens terug op deze vakantie om meerdere redenen: de laatste keer volpension omdat bij iedere maaltijd courgettes op het menu stonden (we eten ze nog steeds niet), eerste keer kennisgemaakt met het fenomeen 'handdoeken leggen vóór 06.00 in de ochtend', een absolute hekel gekregen aan massale eetzalen waar je lukraak bij anderen aan tafel wordt geschoven en een onplezierige confrontatie met de weinig service-gerichtheid (om de chagerijnigheid maar niet te noemen) van het personeel tijdens de Ramadan. Van bezienswaardigheden, bouwkunst en natuur hebben we wèl genoten.