Alberta (AB)

Yoho is Cree voor ontzag en verwondering en dat gevoel bracht de toenmalige premier John A. Macdonald ertoe om Yoho National Park te stichten op 10 oktober 1886, na een bezoek aan dit gebied met zijn vrouw Agnes in de net in gebruik genomen Transcontinental Railway. Yoho ligt aan de westelijke kant van de Canadese Rocky Mountains.

De Canadese Rocky Mountains

Feiten & Cijfers

Deel van de Confederatie: 01-09-1905 (11e provincie)

Oppervlakte: 82.898 km²

Hoofdstad: Edmonton

'Alberta': Vernoemd naar prinses Louise Caroline Alberta (zesde kind en vierde dochter van Koningin Victoria en Prince Albert)  naar wie ook Lake Louise (zie onder) is vernoemd.

In het deel van de Kicking Horse River vlakbij Field slijt de rivier constant haar bedding steeds verder uit. Dit proces wordt veroorzaakt door de voortdurende inwerking van het water op het relatief zachte kalksteen in combinatie met de schurende werking van zand en kiezel die door het water uit de bergen wordt meegebracht. Op deze wijze is de Natural Bridge gevormd en zal de brug door de jaren heen verder gevormd worden.

Info: Alberta

Moraine Lake

Lake Louise

Yoho National Park / Natuurlijke Brug

De snel stromende rivieren zijn  uitstekende geluidsdempers voor een ongeoefende gitaarspeler.

Feiten & Cijfers

Nederland:  41.543 km²

Engeland:    75.452 km²

Alberta's landschap omvat bergen, prairies, woestijngebied en enorm uitgebreide naaldbossen. Er zijn meer dan 600 meren. In het westen bevinden zich de Canadian Rocky Mountains waar in de Columbia Icefields gletchers te vinden zijn.

Tijdens meerdere bezoeken heb ik met Jenny en Michael trips mogen maken door dit prachtige landschap dat wij in Nederland niet kennen.

Op de vlag van Alberta benadrukt het St. George Cross de link met Britannië waar dit rode kruis  de vlag van Engeland vormt. De overige afbeeldingen op de vlag reflecteren de diverse landschappen die de provincie kent.

Een absoluut prachtige rit  waarbij ook de snelweg bij tijden alleen door ons werd gebruikt.

De 'Canadian Rockies' bestaan uit het Canadese deel van de Noord-Amerikaanse Rocky Mountains, gelegen tussen de 'Interior Planes' in Alberta en het noordoosten van British Columbia.

Canadian Pacific Railway 'Spiral Tunnels'

Alhoewel Canadian Pacific Railway (CPR) de 'Big Hill' spoorbaan nabij Field in 1909 heeft vervangen door de 'Spiral Tunnels', is dit deel van de lijn altijd al een uitdaging geweest en zal dat ook blijven voor de treinmachisten.

De Canadian Rockies kennen talrijke hoge pieken, zoals Mount Robson van 3.954 m en Mount Columbia van 3.747 m hoog.

Het is een gebied van alpiene meren en zeer gevarieerde flora en fauna.

De Canadian Rockies bestaan uit zachte leisteen en kalksteen. Bijna het gehele gebied zijn beschermd natuurgebied waarvan een deel is aangemarkt als Werelderfgoed.

Moraine Lake wordt door gletsjers gevoed en is rond juni het grootst. Het meer bevindt zich in Banff National Park, 14 kilometres buiten  Village of Lake Louise. Het ligt in de 'Vallei van de tien bergpieken' (waarvan er drie op de foto rechts worden getoond) en is ca. 1.885 m hoog. Het meer heeft een oppervlate van 50 hectaren en is ongeveer 14 meter diep.

Tegenwoordig bekend als Lake Louise, kreeg deze waterpartij vroeger de naam 'Ho-run-num-nay, het 'Meer van de kleine visjes', door de Stoney Indianen en ligt in aan dal dicht bij sommige van de hoogste pieken in de Canadian Rockies op een hoogte van 1.750 meter. De eerste niet-inheemse persoon die dit meer kreeg te aanschouwen was Tom Wilson, die in 1882 - met behulp van een Stoney gids - de oosterlijke oever bereikte.

De completering in 1885 van een transcontinentale treinverbinding en de bouw in 1890 van de eerste commerciële accommodatie in Lake Louis, bracht een stroom van bezoekers op gang. Het gebied rond Lake Louise werd een internationaal vermaarde bestemming.

Alhoewel het op deze foto niet goed is te zien, is Lake Louise wereldberoemd om zijn smaragdgroene kleur van het water wat veroorzaakt wordt door steengruis dat met het smeltwater van de gletsjers in het meer terecht komt.

De uitdaging zit hem in het feit dat de trein  een hoogteverschil moet overbruggen van 330 m binnen een afstand van 16 km van Field op een hoogte van 1.301 m naar de top van de  Continental Divide op 1.630 m hoogte.

Als een trein lang genoeg is dan kan de locomotief onder zijn eigen wagons doorrijden.