Bekende Nederlanders

Mata Hari (1876 - 1917)

Anthonie Fokker(1890 - 1939)

Dick Bruna (1927 - 2017) - Nijntje / Miffi

Rita Reys (1924 - 2003)

Baruch Spinoza (1632 - 1677)

Anne Frank (1929 - 1945)

Antoni  van Leeuwenhoek (1632 - 1723)

Johan Cruijff nr. 14  (1947 - 2016)

André Rieu

Willem de Derde/ William III (1650 - 1702)

Peter Stuyvesant (1611 - 1672)

Petrus Stuyvesant was een Nederlands koloniaal bestuurder. Stuyvesant was vanaf 1645 directeur-generaal van de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland, totdat deze in 1664 werd veroverd door de Engelsen en werd omgedoopt tot New York. In New York zijn nog steeds straatnamen te vinden die dateren uit de Nederlandse tijd, zoals Wallstreet (de straat langs de stadswallen) en Batttery Park (hier stond in de 17e eeuw een batterij artillerie wapens opgesteld).

Willem Hendrik van Oranje was een soevereine prins van Oranje van het Huis Oranje-Nassau sinds zijn geboorte. Vanaf 1672 bestuurde hij als stadhouder Willem III van Oranje Holland, Zeeland en Utrecht, Gelderland en Overijssel. Vanaf 1689 tot aan zijn dood in 1702 regeerde hij als koning Willem III over Engeland en Ierland. In het jaar 1694 kwam ook de Bank of England tot stand, wat Willem III verzekerde van de steun van de bankiers aan zijn regering. Willems overwinning over Jacobus II bij de Slag aan de Boyne in 1690 wordt herdacht door de Oranjeorde in Noord-Ierland en delen van Schotland tot op de dag van vandaag. Zijn heerschappij markeerde het begin van de overgang van de persoonlijke heerschappij van de Stuarts naar de meer parlement-gerichte heerschappij van het Huis Hannover.

Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse handelsman, landmeter, wijnroeier, glasblazer en microbioloog. Van Leeuwenhoek - een autodidact - is vooral bekend door zijn zelfgefabriceerde microscoop en zijn pionierswerk voor de celbiologie en de microbiologie. Vanaf 1674 deed hij vele ontdekkingen die bekend werden door zijn correspondentie met de Royal Society in Londen.  Van Leeuwenhoek documenteerde als eerste het bestaan van de streeppatroon op spiervezels, bacteriën, rode bloedcellen, spermatozoa, kraakbeen en de bloedsomloop.

Baruch Spinoza was een Nederlands filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper uit de vroege Verlichting. Hij was van Sefardisch-Joodse afkomst. Onder de natuurfilosofen is hij een radicaal die elke vorm van Openbaring of profetie ontkende en geen verklaring accepteerde dan die gebaseerd op de rede. In zijn filosofie speelde theologie geen rol.Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het neutraal monisme en de dubbel-aspecttheorie. Zijn boeken waren tweehonderd jaar lang verboden in Europa, omdat zijn historische Bijbelkritiek zou leiden tot atheïsme en fatalisme. Spinoza was een volgeling en criticus van René Descartes.

Onze wereldberoemde schilders, zoals Rembrandt van Rhijn, Johannes Vermeer worden besproken op de pagina gewijd aan de Gouden Eeuw en Nederlandse schilders.

Sinds de twintigste eeuw heeft Nederland ook een aantal gerenommeerde couturiers voortgebracht die apart worden belicht op de pagina Nederlandse Mode.

 

 

Margaretha Geertruida Zelle kreeg tot haar 13e in Leeuwarden Franse, Duitse en Engelse privélessen. Op haar 18e reageerde zij op een contactadvertentie in de krant van de KNIL-kapitein Rudolph MacLeod en een huwelijk volgde. In 1898 vertrokken ze naar Nederlands-Indië (nu Indonesië) waar ze lid werd van een locale dansgroep. Wegens toenemende huwelijksproblemen keerden zij terug naar Nederland en een scheiding volgde. In 1902 vertrok Zelle naar Parijs en begin 1905 begon ze met het opvoeren van exotische dansen onder de naam Mata Hari. Over Mata Hari, de exotische danseres, deden talloze geruchten de ronde. In januari 1917 zond de Duitse militaire attaché in Madrid een radiobericht naar Berlijn, waarin hij sprak van waardevolle informatie die hij zou hebben gekregen van een spion met de codenaam H-21, ofwel Mata Hari. De Fransen bevonden haar schuldig aan spionage en ze werd gefusilleerd.