Canada

Canada is onderdeel van het Britse Gemenebest en strekt zich uit van de USA in het zuiden tot de Noordpoolcirkel in het noorden. Het land is tweetalig (Engels en Frans). De belangrijkste steden zijn het uitgestrekte Toronto, het centrum voor film Vancouver, franssprekend Montréal en Québec en de hoofdstad Ottawa. Canada's uitgestrekte wildernis omvatten het Banff National Park met zijn vele meren in de Rocky Mountains. Ook is Canada het land van de bekende Niagara Watervallen, die door ons zijn bekeken vanaf de Amerikaanse kant.

Alberta (AL)

British Columbia (BC)

Ontario (ON)

Special: Oldtimers

Waarom Canada?

Special: Roller Derby

In 1921 verklaarde koning George V dat de kleuren van Canada rood en wit zijn. Het rood is afkomstig van het kruis van Sint-Joris, dat ook op de vlag van Engeland staat. Het wit is afgeleid van de witte kleur van de Franse vorsten sinds Karel VII. Al rond 1700 was het esdoornblad een symbool van de Canadese natuur. In het blad kunnen ook twee boze witte gezichten gezien worden, die lijnrecht tegenover elkaar staan.

In de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw zijn ca. 128.000 Nederlanders geëmigreerd naar Canada. Zelfs nu nog wordt al snel aangenomen dat je naar familie gaat als de vakantiebestemming Canada is. Maar mijn connectie met dit land is anders van aard. 

In mei 1972 ben ik op zoek gegaan naar een engelstalige correspondentievriendin om de taal beter te leren spreken en schrijven. Een klasgenoot had een nichtje in New Zealand die weer een vriendin had die hier wel voor voelde en de eerste brief was snel geschreven. Op 30 mei 1972 kreeg ik antwoord van Jennifer Brunt via het toen verplicht te gebruiken  luchtpostpapier. Jenny heeft op één van haar Europese vakanties Michael leren kennen en is haar geliefde gevolgd naar zijn vaderland Canada.

Jenny en ik hebben al heel veel brieven, cadeautjes, floto's, telefoontjes, whatsappjes en emails uitgewisseld. We zien elkaar gelukkig ook regelmatig. Mijn reizen naar Canada zijn dus geen bezoeken aan Nederlandse familie, maar voelen zeker als bezoeken aan mijn Canadese familie.

Jenny en Michael wonen in St. Albert, een stad gesitueerd tussen Calgary en Edmonton in Alberta - een gebied dat ongeveer 80 km ten oosten van de Canadese Rocky Mountains ligt. In deze provincie wisselen priairies en bergen elkaar af; absoluut een cadeau voor een natuurliefhebber die woont in het overwegend vlakke Nederland. De tocht door Banff National Park was een hoogtepunt.

In 2017 zijn we van Calgary dwars door de Canadese Rocky Mountains naar Revelstoke in British Columbia gereden. Uitstapjes zijn gemaakt naar o.a. Giant Cedars Boardwalk en Skunk Cabbage Boardwalk. In Revelstoke zelf hebben we genoten van Oldtimers en een Roller Derby - foto's van beide evenementen zijn te vinden in de respectievelijke Specials.

Een oldtimer is een voertuig waarvan het model al lange tijd niet meer gefabriceerd wordt; bij auto's spreekt men doorgaans van oldtimer als deze periode meer dan 25 jaar is. En aan die eis wordt zeker voldaan door alle tentoongestelde voertuigen in de Revelstoke Vintage Car Show.

Roller derby is een full contactsport op traditionele quad rolschaatsen, die vaak enkel door vrouwen wordt beoefend. Roller derby spelers staan bekend als unieke en creatieve individuen. Ze creëren een alter ego en kiezen hun eigen roller derby naam. Ook in Nederland wordt deze sport beoefend en het is zeker geen sport voor watjes.