Glasblazerij

Glasblazen is het vervaardigen van glazen voorwerpen door lucht te blazen in roodgloeiend dikvloeibaar gemaakt glas. Glasblazen is een vrij moeilijke techniek  en vergt veel geduld, oefening en aanleg. Er zijn twee technieken: het glasblazen aan een brander en het glasblazen aan de oven wat op deze pagina wordt getoond.

Ik heb wat met glas. Veelkleurig en op vele manieren toepasbaar; bijvoorbeeld als afscheidingswand in de tuin.

Hier een verzameling glaswerk zoals tentoongesteld in het Glasmuseum dat evenals de Glasblazerij is gevestigd in Leerdam.

Leerdam - Zuid-Holland

Bij glasblazen aan de oven wordt met een stalen pijp vloeibaar glas van ongeveer 1130 graden uit een pot gehaald, het zogenaamde keien. Door de pijp telkens rond te draaien en te vormen met een natte houten vorm (de klots) wordt het glas op de pijp gecentreerd. Vervolgens wordt door de pijp lucht in het object geblazen waardoor het groeit. Met een natte krant kan, al rollend op de glasblazersstoel, de vorm van de vaas met de hand worden aangebracht. Met een zogenaamde benenschaar wordt vervolgens een kerf vlak achter de pijp in de vorm gemaakt. Op dit punt moet de vorm later van de pijp breken.