Nationaal Glasmuseum

Leerdam - Zuid-Holland

Leerdam is al jaar en dag synoniem voor glas. Deze reputatie vindt zijn oorsprong aan het begin van de 20e eeuw toen P.M. Cochius aantrad als directeur van de Leerdamse glasfabriek (nu bekend onder de naam Royal Leerdam Crystal). Cochius kon zich niet vinden in de karakterloze stukken glas die tot dat moment bestonden; hij wilde betaalbaar en goed ontworpen glaswerk op de markt brengen. Daartoe nodigde hij in 1915 de architect K.P.C. de Bazel uit om artistiek verantwoord glaswerk te ontwerpen. Bazel werd gevolgd door lange rij gerenommeerde kunstenaars die het aanzien van het gebruiksglas hebben veranderd.

In opdracht van de Vereenigde Glasfabrieken maakte filmmaker Bert Haanstra in 1958 de bedrijfsfilm Over glas gesproken, over het productieproces van glas.

Een jeugdherinnering: mijn moeder had er een van blank glas.

Kwetsbaar gehoor

Heldere blik

Eenzelfde vorm van glas gecombineerd met andere stoffen zoals koffie, olie of zand geven steeds een ander sfeer.

Glas in lood associëren de meesten van ons met kerkramen en religieuze taferelen, maar ook abstracte vormen lenen zich uitstekend voor een uitvoering met de eeuwenoude glas-in-lood techniek..

Onze erfafscheiding misstaat hier zeker niet.

De techniek van het glasblazen wordt uitgelegd op de deze pagina.

Bert Haanstra maakte daarna in 1958 in de Leerdamse glasfabrieken ook nog de vrije film Glas. Deze artistieke film over de glasfabricage won in 1960 een Oscar.