Kerstdecoraties

De Germanen vierden rond Midwinter (21 december) reeds midwinter- of joelfeesten (winterzonnewende) waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op vandaag 'jul'.

 

De huidige tradities rond het kerstfeest zijn van land tot land verschillend, zoals ze ook lang niet allemaal even oud zijn.

Onze huidige kerstboom vindt zijn oorsprong in het moderne Duitsland bij  vrome Christenen. Buiten Duitsland heeft de boom aan populariteit gewonnen  gedurende de tweede helft van de 19e eeuw, in eerste instantie bij de gegoede burgerij.

 

De allereerste versieringen bestonden uit rozen van gekleurd papier, appels, suikergoed en klatergoud. Tegenwoordig zijn de kerstboom-versieringen aan mode onderhevig en veranderen jaarlijks. Gelukkig kun je beslissen daar niet aan mee te doen.

Kerstdecoraties worden over de jaren steeds uitbundiger; eigenlijk lijkt 'hoe gekker hoe mooier' meer van toepassing. Maar gelukkig valt over smaak niet te twisten en kun je gewoon doen wat je zelf het leukst vindt. Ik maak al jaren mijn eigen decoraties en ben qua kerstboomversiering lekker traditioneel.


In 2019 maar weer eens geen boom, maar wel wat andere creatieve uitspattingen: goed bedacht of nog beter gecopieerd..... wat maakt het uit, als het maar gezellig is.