Kom Ombo & Edfu

Tempel van Kom Ombo

gallery/2002 egypte - tempel van kom-ombo (small)
gallery/2002 egypte - tempel van kom-ombo (2) (small)
gallery/2002 egypte - tempel van kom-ombo (3) (small)

Tempel van Edfu

gallery/2002 egypte - tempel van edfu (small)
gallery/2002 egypte - tempel van edfu (2) (small)
gallery/2002 egypte - tempel van edfu (3) (small)
gallery/2002 egypte - tempel van edfu (4) (small)
gallery/2002 egypte - tempel van edfu (7) (small)
gallery/2002 egypte - tempel van edfu (5) (small)
gallery/2002 egypte - tempel van edfu (6) (small)

Horus valk

Horus was lange tijd een zeer populaire Egyptische god (van Oud Egypte tot aan introductie van het Christendom). En gelukkig maar want van zijn familie moest hij het niet hebben.

Horus is het kind van Osiris en Isis. Zijn vader heeft hij nooit gekend want Osiris is door zijn broer Seth vermoord, in 14 stukken gehakt en in de Nijl gegooid. Isis kon het voor bevruchting essentieel lichaamsdeel niet meer vinden en heeft derhalve door middel van magie zichzelf bevrucht. Na zijn geboorte is Horus door zijn moeder in een papyrusmandje in de Nijl gelegd uit angst voor Seth. Dit heeft goed uitgepakt: Horus is gevonden en opgevoed, en heeft uiteindelijk zijn oom Seth vermoord.

Horus wordt op verschillende manieren uitgebeeld.

gallery/2002 egypte - tempel van edfu (5) (small)
gallery/2002 egypte - abu simbel - horus (small)
gallery/2002 egypte - horus hieroglyf (small)

De Tempel van Kom Ombo is een zeer uitzonderlijke tempel in de stad Kom Ombo (ongeveer 47 km ten noorden van Aswan) en is gebouwd in de 2e eeuw v.Chr. Een aantal toevoegingen zijn gebouwd in de Romeinse periode.

We werden met paard en wagen gebracht naar de Tempel van Edfu die is gewijd aan Horus en is opgericht in 237 v.Chr.

De Tempel van Kom Ombo is bijzonder omdat deze Oud-Egyptische tempel in de lengte uit twee gelijke delen bestaat. De dubbeltempel is gewijd aan enerzijds de valkengod Haroëris (Horus) en anderzijds de krokodillengod Sobek. De rechterhelft was voorbehouden aan Haroëris en zijn familie (zijn vrouw Tasenetnofret en zijn zoon Panebtawi), terwijl de linkerhelft voor Sobek, zijn vrouw Hathor en zijn zoon Chonsoe.

De tempel van Edfu, opgetrokken uit zandsteen, is een van de best bewaarde tempels in Egypte en dateert uit de Ptolemaeische dynastie (305 - 30 v.Chr.), die eindigde met Cleopatra VII.