Kralenwerk

Met naald, draad en veel kleine kraaltjes (en hoe kleiner hoe leuker) maak ik sinds een aantal jaren kettingen en armbanden. Kraaltjes verwerken in haak- en breiwerken, heb ik nog niet uitgeprobeerd.

 

Met name het verwerken van kraaltjes in een breiwerk is al eeuwen oud zoals de foto van het gebreide damestasje uit het Tassenmuseum in Amsterdam laat zien. 

 

In Europa staan de Egyptenaren al sinds 3.100 v.Chr. bekend om hun (glas)kralenkunst; in Amerika worden veel kralen verwerkt in sieraden door de Cherokee en in Zuid-Afrika zijn 77.000 jaar oude kralen gevonden in de Blombos-grot. Jade werd door de Maya's in Zuid-Amerika veel gebruikt in juwelen, maar zij kenden ook mooi bewerkte benen kralen. Kralen zijn eigenlijk van alle volken want ook bij de Aboriginals, Maori en andere Polenesische volkeren kwamen ze voor.

1.685 kralen

114 x 50 = 5.700 kralen

2.704 kralen

1.516 kralen

In de 20-er jaren werden jurkjes vaak rijkelijk voorzien van kralen zoals te zien is op de Special: 20s the Jazz Age.

Japan maakt al eeuwen lang met de hand bewerkte/gesneden kralen die onderdeel zijn van de 3-eenheid: Inro, Ojime en Netsuke en op de Kimono werd gedragen (zie: http://mediawiki.arts.kuleuven.be/geschiedenisjapan/index.php/Netsuke).

Sinds 1930 is Japan vooral bekend om zijn Myuki rocailles - de fijnste in hun soort en van volledige identieke grootte - die ook door mij veelvuldig worden gebruikt.

 

Het woord 'kraal' stamt af van het woord 'koraal'.