Special:

Kunst zonder Grenzen - Kunst zonder Beperkingen

In 2018 lukte het helaas niet om deel te nemen aan het Kunst Zonder Grenzen Kunst Zonder Beperkingen weekend, maar in juni 2019 was het wèl zover. Eind  vrijdagmiddag 21 juni vertrek ik voor drie dagen vol inspiratie, plezier, voldoening en kunst richting Landgoed Gaia Yggdrasil in Loon op Zand voor de 8e editie van het zo succesvolle kunstenaarsweekend dat in het teken zal staan van het 50-jarig jubileum van initiatiefnemer en hoofdsponsor ASVZ.

Het ASVZ heeft een KUNSTENAARS droom!   Cliënt-kunstenaars volwaardige kunstenaars laten zijn!.

 

Net zoals het United by Music initiatief richt ASVZ zich met dit weekend op blijvende aandacht en talentontwikkeling en het positieve effect voor de artiesten met de verstandelijke handicap. Juist bij deze gevoelige groep is opvolging essentieel. Bij United worden de muzikanten blijvend gestimuleerd en begeleid met als resultaat dat zowel de artiest, als de mens achter de artiest groeit, samen met hun duurzaam maatschappelijk functioneren.  
Bij 'Kunst zonder Grenzen' staan ieder jaar de cliënt-kunstenaars, de kunstenaar en begeleiders te trappelen om weer deel te nemen. Keer op keer wordt gevraagd op welke data het weekend plaatsvindt,  En niet alleen de kunstenaars van vorig jaar maar ook anderen aangestoken door het vuur van de eerdere groepen. Ditzelfde geldt voor de medewerkers en begeleiders van ASVZ. 

Op de zaterdagavond is inmiddels de traditie ontstaan dat er lekker wordt gedanst op muziek verzorgd door de band United by Music.

 

Deze band is ontstaan uit het grondbeginsel dat alle mensen gelijk zijn en zich moeten kunnen en mogen uiten door te zingen, dansen of muziek te maken. De lijn tussen muziekanten met en zonder verstandelijke handicap vervaagt. Alles en iedereen swingt de pan uit!

 

Na de start van United by Music in Nederland (www.unitedbymusic.nl) heeft de organisatie inmiddels haar activiteiten uitgebreid naar  NoorwegenRoemenië en Noord-Amerika (www.ubmna.org) .

Ook kun je United by Music volgen via Facebook.

 

Ieder jaar groeit de groep cliënt-kunstenaars en kunstenaars. In 2019 mochten we ons verheugen in de aanwezigheid van een 30-tal cliënt-kunstenaars gekoppeld met 20 kunstenaars. Er is gewerkt in  clusters en naar thematieken, waaronder: 1. Schilderen (en Tekenen) 2. Ruimtelijke vormgeving  (Klei /Keramiek /Brons /Mozaïek /Textiel /Wol) en 3. Videoart (DigiArt /Video /Fotografie). Het geheel wordt begeleid door een bouwteam van vrijwilligers, en begeleiders van betreffende cliënten, die al dan niet deel nemen aan de kunstactiviteit, op basis van effectiviteit voor de cliënt-kunstenaar, en wat de kunstenaar wil. Ook dit jaar - zoals alle vorige jaren - was het leereffect op kunstgebied erg waardevol is. Naast dat enkele kunstenaars vervolgtrajecten hebben opgestart met de begeleiders en cliënt-kunstenaars.  
 

Het 1ste jaar werd gewerkt met 12 clënt-kunstenaars, het 2e jaar 16, vanaf het 3e jaar 20 en din 2019 meer dan 30. De samenwerking met de clënt-kunstenaars en de interactie met alle aanwezigen is fantastisch. Ik ben zeker in 2020 weer van de partij voor de 9e editie van "Kunst zonder Grenzen - Kunst zonder Beperkingen".

 

Mijn deelname leverde mij veel op:

  • Bevredigend werk voor en samen met anderen  • Een bijdrage aan het positief maatschappelijk functioneren van een kwetsbare groep  • Een meester kunnen zijn voor de talentontwikkeling van mijn gezellen  • Inspiratie voor mijn eigen kunstenaars-vak  • Netwerken met andere kunstenaars   • Een tentoonstelling aan het eind van de 2 dagen voor genodigden • Veel, heel veel plezier •

 

Als ook jij hier ook een bijdrage aan wilt leveren, gooi dan meteen een mailtje mijn kant op via ybms@yvonbus.nl. Dan breng ik je in contact met de organisatoren van dit geweldige initiatief.

 

Kunstexpositie 2019 - Thema: De Sprookjeswei

Daarom ik doe ik weer mee in 2020 (19, 20 en 21 juni)! Misschien ook wat voor jou?