Museumsmederij

Elburg - Gelderland

Het beroep van smid bestaat sinds de mens omstreeks 3000 v.Chr. begon met het winnen en bewerken van metalen (Klein-Azië en Midden-Oosten). Bij de Germanen en Kelten stond de smid in hoog aanzien.

Net als bij ons mensen, hebben  de 'voeten' van een paard ook verzorging nodig, want er kan van alles misgaan zoals hoefbevangenheid, hoefkatrolontsteking, straalkanker enz.. Een goede hoefsmid, die om de acht weken de hoeven bekapt en ijzers vervangt, kan veel kwalen voorkomen.

Er bestaan ca. 700 verschillende hoefijzers; voor kleine en grote paarden; voor linker en rechter voor- en achterbeen en voor men-, ren- en springpaarden. Voor aangespannen en rijpaarden, zware trekpaarden en sierlijke dressuur. En dan ook nog zomer- en winterbeslag en ijzers die geschikt zijn voor specifieke omstandigheden zoals een drassig weiland of sneeuw.

In de museumsmederij in Elburg wordt door twee broers - Dirk en Aart de Gunst - het oude ambacht van de hoefsmid levend gehouden. Het vuur van de 400 jaar oude smidse brandt regelmatig, aangejaagd door de eeuwenoude blaasbalgen om het ijzer te kunnen smeden als het heet is.