New Mexico (NM) -

Land of Enchantment

White Sands Missile Range

In New Mexico 'in the middle of nowhere' bevindt zich de White Sands Missile Range, de bakermat van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Het is een nog steeds actieve basis waar veel tests plaatsvinden met allerlei soorten raketten en waar indertijd ook eventueel de Spaceshuttles konden uitwijken voor landing (alleen gebeurd in 1982).

Museum of Nuclear Science & History

In Albuquerque hebben we een bezoek gebracht aan het National Museum of Nuclear Science & History.

 

Wist je dat...........

.....Röntgenstralen eerst werden aangeduid met 'X-rays' omdat het onbekende stralen waren. Nu zijn ze - terecht - vernoemd naar de ontdekker.

Albuquerque Bio Botanical Park

Stukje Route 66 in de stad gereden waar we zowaar een Arno Street zijn gepasseerd.

De botanische tuin is mooi; zeker het Japanse deel.

Ice Cave & Bandera Volcano

In Bandera hebben we een flinke wandeling gemaakt naar een krater met onderweg veel uitgeharde lava en getordeerde bomen die bijna als kurketrekkers groeien ten gevolge van de enorme wind die hier waait. Tevens een bezoek aan de zgn. Ice Cave - een grot waar water in staat dat altijd bevroren blijft.

Feiten & Cijfers

Toegetreden tot de USA: 06-01-1912 (47e staat)

Oppervlakte: 314.925 km²

Hoofdstad: Sante Fe

'New Mexico': naam gebruikt door de Spanjaarden voor al het land ten noorden van de Rio Grande rivier.

Ter vergelijking

Nederland: 41.543 km²

Engeland:   75.452 km²

De vlag

Rood en geel zijn de kleuren van Spanje, naar New Mexico gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers in 1540. Er zijn vier groepen van vier stralen. Dit is een oud symbool voor de zon, gebruikt door het oorspronkelijk Amerikaanse volk genaamd Zia. De Zia geloofden dat de gever van al het goede, alles gaf in groepen van vier. Deze giften waren:

  • De vier richtingen: noord, oost, zuid en west.
  • De vier jaargetijden: lente, zomer, herfst en winter.
  • De dag: zonsopkomst, noen, avond en nacht
  • Het leven: kindertijd, jeugd, middelbaar en ouderdom.

Alles verbonden door een cirkel van leven en liefde zonder begin of eind.

Albert Einstein waarschuwde President Roosevelt in een brief in 1939 voor de verwoestende kracht van een eventuele atoombom (zie: http://www.atomicarchive.com/Docs/Begin/Einstein.shtml). De ontwikkeling werd voortgezet. Op 06-08-1945 werd 'Little Boy' (groen) gedropt op Hiroshima door de Enola Gray (een Boeing B-29 Superfortress bommenwerper - zie foto). De bom doodde onmiddellijk 78.000 mensen; het dodental liep op tot 237.062 eind 1945.

Vanuit het oosten (Tucson AZ) zijn we New Mexico binnengereden. In Las Cruces in Noordelijke richting verder naar Albuquerque waarbij we het plaatsje 'Truth or Consequences' zijn  gepasseerd. Vervolgens terug naar (het Noorden van) Arizona (Holbrook).

Eigenlijk allemaal wel zeer relaxed in een land waar meestal de veiligheid op een bijna paranoïde manier wordt gecontroleerd - je mag gewoon naar binnen, en (m.u.v. de wachtpost) mag alles worden gefotografeerd als je dit maar doet in de richting van de achterliggende bergen (de test site ligt in de tegengestelde richting).

Boeiend, maar het bezoek maakte wel tegenstrijdige emoties los - de ontdekking van de gebruiksmogelijkheden door Pierre en Marie Curie en de ontdekking van de X-rays door Wilhelm Röntgen maken je plaatsvervangend trots, met als tegenstelling de ontwikkeling van de atoombom en de vernietiging van Hiroshima en Nagasaki.

Op 09-08-1945 werd met eenzelfde type vliegtuig (genaamd Bockscar) de tweede bom  'Fat Man' (geel) vervoerd. Oorspronkelijk was de stad Kokura het doelwit maar in verband met het slechte weer werd uitgeweken naar Nagasaki; door dat slechte kwam de bom niet middenin de stad terecht en doodde daardoor  'slechts' 70.000 mensen ondanks dat deze bom zwaarder was dan de eerste (4.400 kg versus 4.670 kg).

..... men in het begin niet wist dat een teveel aan Röntgenstralen niet gezond is en werden ze zelfs toegepast bij aankoop van nieuwe schoenen om te controleren of je de goede maat had aangetrokken. Ach ja, verstand komt met nieuwe inzichten.

Maar dit alles niet voordat Arno twee dames in een Prius met panne weer op weg heeft geholpen; de man achter de kassa verloor interesse toen hij merkte om welke auto het ging (tja, milieuvriendelijke auto's waren in 2009 voor watjes en de beste man zijn visie was minstens zo gedateerd als zijn benzinepomp).