Special:

Jazz in De 20-er Jaren

Het begin van een nieuw tijdperk

Het einde van de Eerste Wereldoorlog markeert een nieuw tijdperk. De grenzen van Europa worden herzien en Amerika, Groot-Britannië en Frankrijk staan aan het begin van een welvarende periode.

Rond 1920 wonen er in Amerika voor de eerste keer in de geschiedenis meer mensen in de stad dan op het platteland. De mechanisering zorgt voor een toename van vrije tijd en een hoger inkomen dan voorheen. Vrouwen gaan steeds meer buitenshuis werken; een nieuwe verworven vrijheid die tot uiting komt in een andere manier van kleden. En het grote keuzeaanbod aan kleding in de jaren '20 gaat veel verder dan de beroemde kokerjurk met verlaagde taille, die zo bekend is uit die tijd.

Tenniswedstrijd

Film Première

Opera

In het boudoir

Cruiseboot glamour

China Town in de vroege uurtjes

Belangrijkste gebeurtenissen en gebruiken van de 20er jaren.

Voeten van de vloer

Muziek van de 20er jaren

Het einde van een tijdperk

Het eindigt met een knal. De speculatieve aandelenmarkt, overproductie en het makkelijk beschilkbare krediet  (waar hebben we dit eerder gehoord?) leiden tot een van de grootste beurskrachs van de New York Stock Exchange in de geschiedenis, met een wereldwijde paniek in de geïndustrialiseerde wereld tot gevolg. De Grote Depressie duurt tot in de jaren '30; pas in de vijftiger jaren herstellen de beurzen zich volledig.

'Zwarte dinsdag', 29 oktober 1929, is voor menig geschiedkundige het theoretische einde van het tijdperk. De redenen voor de beursdaling zijn complex, maar de val markeert een symbolische verandering, want het decenniumlang durende feestje is over. Terwijl de Depressie de jaren erna alles doet veranderen en zo ook de damesmode, blijven de verworven vrijheden van de vrouw overeind. Door het stemrecht en de politiek, maar ook door anticonceptie en de openlijke discussies over seks, hebben de jaren '20 een nieuwe levenswijze ingeluid. De mode van die jaren weerspiegelt deze seismische verandering en is van grote invloed geweest op de manier, waarop vrouwen zich vanaf dat moment zijn gaan kleden.

Fred Astaire (1899-1987) Adèle Astaire (1896-1981)

Rudolph Valentino (1895 - 1926) Natacha Rambova (1897-1966)

James Abbe (1883 - 1973)

Fotograaf van de Jazz Age

Abbe is een van de meest significante fotografen van toneelspelers en filmsterren van zijn tijd. Zijn werk werd gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften zoals Vanity Fair, Harper's Bazaar en Shadowland.

Info: James Abbe

In de '20er jaren werd veel aandacht besteed aan de details van de dameskleding. Veel verfijnde stoffen en veelvuldige toepassing van fijne kraaltjes, git- en buiskralen in combinatie met bergkristallen.

Het kon niet op! Het Jazz-tijdperk lijkt een aanschakeling van feesten. De dameskleding uit die tijd was rijkelijk voorzien van prachtige borduursels en veel glitter en glamour. In de 20er jaren braken de vrouwen voor altijd met de ingetogen, kleurloze kledingstijl van weleer.