Special: Paddestoelen

Als herfstkind houd ik enorm van de geuren, de kleurveranderingen, de stormen en de prachtige paddestoelen in de herfst. Aangezien ik in de afgelopen 25 jaar de tuin nooit volledig 'onder controle' heb gekregen, hebben de prachtigste exemplaren hun plekje in de tuin gekregen want paddestoelen gedijen goed in een tuin met veel gevallen bladeren. De getoonde paddestoelen hebben zich allemaal op een gegeven moment in onze tuin laten zien; met uitzondering van de vliegenzwam. Die staat hier omdat ik toch wel heel vaak 'Op een grote paddestoel' heb gezongen.

 

Naar beste vermogen zijn namen aan de paddestoelen toevoegd; als je nog ontbrekende namen kunt aanvullen, dan hoor ik het graag.

De witte kluifzwam heeft echt zijn plek gevonden in onze tuin en doet het met name goed in de humusrijke voortuin want humusrijk is het daar zeker, want opgeruimd is de voortuin nooit. De zwarte kluifzwam laat zich iets minder zien.

Elfenbankjes / Trametes versicolor

Het gewone elfenbankje is misschien wel een van de bekendste paddestoelen. Een paddestoel die het hele jaar door te vinden is en als saprofyt zijn organische celmateriaal opbouwt door het opnemen van organische stoffen uit dode andere organismen zoals hout. Elfenbankjes komen in veel verschillende kleuren voor.