Utah (UT) - Beehive State

Onze route naar en door Utah voert ons door meerdere Indianen-reservaten. Het is bijna schandelijk om te zien dat de Indianen de minst vruchtbare delen van het land teruggekregen hebben. Onze kennis van de historie is niet genoeg om te beoordelen of ze terug zijn naar waar ze vandaag kwamen of dat er inderdaad sprake is van 'afscheepgedrag' van de blanken.

Alle rivieren die we passeren zijn droog, maar in een gesprek met een Hopi Indiaan wordt me verteld dat het water meer uit bronnen en putten wordt gehaald dan uit de rivieren; we waren er in het natte seizoen.... kun je nagaan.

gallery/ut-largemap (small)
gallery/utah flag (small)
gallery/welcome to utah (small)

Feiten & Cijfers

Toegetreden tot de USA: 04-01-1896 (45e staat)

Oppervlakte: 219.901 km²

Hoofdstad: Salt Lake City

'Utah': gebaseerd op de naam van de Ute Indianen, wier naam 'mensen van de bergen' betekent.

Ter vergelijking

Nederland: 41.543 km²

Engeland:   75.452 km²

Vanuit Page in Arizona gaan we richting Cedar City in Utah (290 km ten Noorden van Las Vegas) met het plan om aan de noordzijde de Grand Canyon te bekijken. Helaas bleek dit niet mogelijk; de weg is afgesloten van 15 oktober tot 15 mei in verband met sneeuw en ijsvorming. De zgn. North Rim van de Grand Canyon ligt op 2.438 m hoogte, vandaar.

De vlag

Midden in het zegel staat een bijenkorf, het staatsembleem. De sego lelie (Calochortus nuttallii) aan beide zijden staat voor vrede. Het staatsmotto 'industrie' staat voor voortdurende inspanning. Het toont dat Utah de Verenigde Staten steunt. De adelaar staat voor bescherming in oorlog en vrede. De datum 1847 refereert aan het jaar dat Brigham Young een groep mensen naar de Salt Lake Valley heeft geleid om in Utah de 'Church of Jesus Christ of Latter day Saints' (ook bekend als de Mormonen) te stichten. Het jaar 1896 staat voor het jaar waarin Utah toegetreden is tot de Unie van de Verenigde Staten.

gallery/2009 usa - 245 - page dam (small)
gallery/2009 usa - 246 - page dam (small)
gallery/2009 usa - 250 - page dam (small)
gallery/2009 usa - 256 - page to cedar city (small)
gallery/2009 usa - 257 - page to cedar city (small)
gallery/2009 usa - 258 - page to cedar city (small)
gallery/2009 usa - 259 - page to cedar city (small)
gallery/2009 usa - 260 - page to cedar city (small)
gallery/2009 usa - 261 - page to cedar city (small)

Het begrip 'berg' hebben wij duidelijk moeten bijstellen. Wij (als Europeanen) denken bij bergen toch meestal alleen aan bergtoppen zoals de Alpen; hier rijden we voortdurend over bergen, maar die zijn zo groot en plat, dat we soms vergeten hoe hoog we zitten.

Je kunt je goed voorstellen dat het niet verstandig is om 's nachts op je paard te blijven zitten, want de ravijnen en zgn. slot canyons zijn vaak niet vantevoren te zien. Ineens zit er een gat in de grond.

De Colorado rivier (2.330 km lang, lopend door Colorado, Utah, Nevada, Arizona, California en Mexico) toont het uithollend effect van water, als het maar lang genoeg langs dezelfde route stroomt.